Batmans lilla rouladskola

För er som vill imponera med en hemmagjord fläskroulad till jul,
här kommer allt ni behöver veta (plus lite till) om hur man gör det!
Steg 1: Köp en fläsksida och lägg den i ett salt bad, även kallad rimning.
Badet gör ni genom att blanda 2½ liter vatten med 125g salt och 2g salpeter.
För absolut bästa resultat ska man egentligen bara ha vattnet samt 125g nitritsalt,
men stackars Batman fick inte lov att köpa det saltet då vi bara hittade 25-kilos säckar med det.
Anpassa mängden saltvatten efter hur mycket fläsket behöver,
det är viktigt att allt kött täcks av vätskan... lägg gärna nåt tungt överst för att hålla det nere.
Låt köttet bada på ett kallt ställe under tre dygn.
Klicka på bilderna för att få dem större
Steg 2: När tre dagar har gått, plocka upp köttet och skär av svålen i ett stycke.
Spara svålen men trimma bort lite av fettet -det kan bli för mycket av det goda annars.
Släng sen på en stark grovkorning senap (gärna skånsk, hehe), här kan det inte bli för mycket...
... köttet behöver det så ta en jäkla massa senap -plus lite till.
Strö även på rikligt med grovmalen kryddpeppar.
Steg 3: Rulla ihop rouladen, det kommer att spruta ut överflödig senap men strunta i det.
Lägg sen den sparade svålen runt köttet och knyt ihop det hela så hårt som det bara går.
(som ni ser på andra bilden så kan man behöva vara två här)
Svålen har man bara på för att skydda fläsket i ugnen, den kommer att kastas sen.
Släng in rouladen i en ugn som är på ungefär 150 grader
och låt den gå där inne tills temperaturen i mitten är 75 grader.
(använd gärna en termometer, det är rätt svårt att höfta fram den tempen)
 Steg 4: Lägg rouladen under hård press (i kyla) under ett dygn.
Efter det dygnet -ta bort snöret och svålen samt skär bort ändarna som är lite torra.
Sen är det bara att skära upp köttet i så tunna skivor som det bara går.
Helst ska man ha en skärmaskin för att få absolut bästa resultat...
... Batman fick inte köpa nån sån heller, så det står på hans önskelista i år.
Förvara köttet i kylen eller fysen beroende på när du ska äta det,
eller släng det om du är missnöjd med resultatet.
//Hälsningar Batman
Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag som inte gillar julmat tycker detta ser riktigt gott ut och det är ett högt betyg!

2015-11-20 @ 06:52:27
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: moi

Hej Batman! Jag vågar nog inte ge mig på detta för du kommer inte bara att bli imponerad utan troligen också att drabbas av allvarlig chock :)
Som vanligt beundrar (och imponeras)jag av er energi, iver och nyfikenhet i köket!!!

2015-11-20 @ 08:08:01
URL: http://www.moiochjag.blogg.se
Postat av: åsa i åsele

Avstår. För mycket förspilld kvinnokraft då mannen i huset vägrar senap.

2015-11-20 @ 08:10:06
URL: http://naltanorrland.blogspot.se
Postat av: Ama de casa

Oj - imponerande! Fast jag tycker lite synd om Battis... Varför fick han inte köpa 25-kilossäcken och en skärmaskin? Hoppas tomten läser det här... :-)

Jag kan också rimma på fläsk - läsk! :-)

Gomorron!

2015-11-20 @ 09:01:41
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Comsi Comsa


Jag norpar en bit för provsmak... :))

Kram för fredagen ♥

2015-11-20 @ 09:03:50
URL: http://egopyret.blogspot.com/
Postat av: Ama de casa

sv: Jag har funderat på att dra igång nån tävling igen, men längre än till funderingar har det inte kommit...

Svar: Kom igen! :)
Decdia

2015-11-20 @ 10:24:30
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Ama de casa

sv: Så nu läser du min blogg sådär slarvigt igen - HUR kunde du missa att det är tapasmara på gång?
Jahaja. Nu läste jag din kommentar lite slarvigt, svaret fanns ju där. Vin... :-D

Svar: Hehe!
Decdia

2015-11-20 @ 10:25:50
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Ami

Det ser jättegott ut....Men jättesvårt att göra! Så jag beställer av Batman nästa gång istället :D

2015-11-20 @ 10:32:37
URL: http://rendahlispanien.wordpress.com
Postat av: Hanneles bokparadis

Mums! Svärföräldrar gjorde mycket eget till jul.

2015-11-20 @ 12:25:16
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/
Postat av: Ama de casa

sv: NU har jag varit ute på tapasrunda. Varning! Det kan komma spam... :-D

2015-11-20 @ 17:59:46
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: moi

Kom igen Ama!!! Tävling och spam (här hos Diana)!!

2015-11-20 @ 18:26:43
URL: http://www.moiochjag.blogg.se
Postat av: Veiken

Oj så mycket jobb för lite skinka. Jag hoppar över, men kan tänka mig en smakbit eller två ;)

2015-11-20 @ 18:56:15
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Ditte

Går det att få beställa ett litet smakprov? Det ser verkligen gott ut och vilket hantverk. Imponernade!

2015-11-20 @ 19:17:01
URL: http://akker.blogg.se
Postat av: anette

Låter avancerat......Ni imponerar mig!

2015-11-20 @ 21:17:58
URL: http://anettan.blogspot.se
Postat av: Marita L Carlsson

Mums, det där blir jättegott.Men det är säkert svårare att göra än vad det ser ut.
Kram ☺

2015-11-20 @ 23:38:29
URL: http://mitasliv.blogg.se/
Postat av: Ida

Hur gjorde ni när ni la det under press ett dygn? Funderar på att testa!

Svar: Skärbräda och två mortlar ovanpå det. :)
Decdia

2015-11-29 @ 08:05:48
Postat av: Ama de casa

Jajustdet. Den där ja. Liknar "min" rullsylta, men den kokar vi. Är väl kanske samma som med julskinkan? Man kan välja mellan att koka eller göra den i ugnen...
:-)

2015-12-28 @ 10:32:23
URL: http://amacasa.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0